VAUVOJEN JA LASTEN HOIDOT

VYÖHYKETERAPIA KOLIIKIN HOITOON

Vyöhyketerapiaa käytetään vastasyntyneiden itkuisuuden, vatsakipujen ja koliikkioireiden hoitamiseen. Koko kehon vyöhyketerapia on lääkkeetön ja turvallinen hoito pienen lapsen vaivoihin. Vauva hierotaan lempeästi päästä varpaisiin öljyn kera, eikä hoito tuota vauvalle kipua. Hoito tehdään aina vauvan sietokyvyn mukaan - mitä pienempi vauva, sen lyhyemmän hoitoajan hän tarvitsee. Hoidon kesto jalkoihin on n. 10 minuuttia. Hoidon kokonaiskesto vatsan ja selän alueen hierontoineen on noin puolituntia. Kokonaisaikaa varataan aina 45-60 min. Kiireettömän koliikkihoidon aikana vauvaa voi syöttää tai vaihtaa tarvittaessa vaipat. Mitään etukäteisvalmisteluja ei siis tarvita.

Hoitokertojen määrä on yksilöllinen. Joskus jo yksi hoitokertakin voi auttaa. Yleensä hoitoja tarvitaan 3-5 kertaa, ja ne tehdään noin neljän päivän välein. Tuloksia pitäisi näkyä kolmannen hoidon jälkeen. Ensimmäisen hoidon aikana vauva voi itkeä ja olla kivuliaan tuntuinen. Jalkapohjissa voi tuntua turvotusta, punoitusta ja vauva voi reagoida hoitoon vetämällä jalkaa pois. Silloin vauvan on paras olla äidin tai isän sylissä tyynyn päällä. Lopulta vauvahieronnan rentouttava vaikutus näkyy vauvan koko olemuksessa.

Koliikin varsinaista syytä ei tunneta, mutta imetysasennolla saattaa olla merkitystä - pystympi asento parempi kuin täysin makuulla. Imettävän äidin tulee välttää kaasua muodostavia ruoka-aineita, kuten esimerkiksi kaalia, papuja, herneitä ja valkojauhotuotteita. Joidenkin vauvojen oireet helpottavat, kun äiti välttää lehmänmaitotuotteita. Myös magnesiumin ja probioottien lisäämistä ruokavalioon kannattaa kokeilla.

HUOM! Rokotusten ja hoidon välillä on hyvä pitää viikon tauko. Vauvoilla ja lapsilla ei käytetä eteerisiä öljyjä.

Lasten tulehduskierteissä (esim. korvainfektiot), kasvukivuissa, ruokahaluttomuudessa ja itkuisuuden hoidossa vyöhyketerapialla on saatu hyviä tuloksia. Univaikeuksia voi hoitaa kokonaisvaltaisesti terapian avulla. Lasten vaivoissa noudatetaan samoja heijasteiden käsittelyalueita kuin ylipäätään vyöhyketerapiassa, huomioiden kuitenkin hoidon kesto ja voimakkuus suhteessa hoidettavan ikään ja kuntoon. Lasten hoidossa ei käytetä koskaan vyöhykepuikkoa, vaan hoito tapahtuu hellästi käsin. Alle kouluikäisten hoidon kesto on noin 10-20 minuuttia. Yli 10-vuotiaita hoidetaan puolituntia ja teini-iästä ylöspäin voi tehdä normaalin hoidon.